Marynowanie to słowo, które wywodzi się od swojego łacińskiego odpowiednika „marinus”, co znaczy po prostu morski. Pierwsze próby wykorzystania techniki moczenia mięsa miały bowiem swój początek na morzu. To tam bowiem niestrudzeni marynarze, by zatrzymać proces gnilny mięsa, postanowili zanurzać je w wodzie morskiej, tak, by nie traciło za dużo ze swojej jakości.
Czym jest marynowanie mięsa?
Proces wykorzystywany przez marynarzy okazał się o wiele skuteczniejszy, niż ktokolwiek mógł się spodziewać. Smak przyrządzanego od nich mięsa był dla ludzkości nowy i mocno na tamte czasy charakterystyczny. Z czasem na przestrzeni lat ich idea zaczęła mocno ewoluować, a kucharze chcieli wykazać się większą kreatywnością niż jedynie zalewać wszystko morską wodą.
Marynowanie dzisiaj
Dzisiaj marynaty mogą mieć zupełnie inną formę, a woda z morza stała się już historią i może być co najwyżej tylko ciekawą anegdotą podczas obiadu. Obecnie składają się one z odpowiednio skomponowanych olei i przypraw bądź wody (tym razem oczywiście słodkiej) albo też nieco rzadziej całość moczy się na sucho, co przypominać może bardziej proces panierowania.
Każdy ze sposobów, które są dzisiaj wykorzystywane, jest odpowiedni dla danego mięsa, bądź całej potrawy. Oprócz samej metody należy też oczywiście dobrać proporcje, tak by nie zepsuć całego smaku czymś, co niepotrzebnie będzie dominować w ostatecznej kompozycji.
Marynaty do danego typu mięsa
Przede wszystkim należy powiedzieć sobie wprost. Marynatę najlepiej jest przygotować od podstaw samemu. Na rynku istnieje oczywiście wiele produktów przemysłowych, które mogłyby posłużyć jako zamiennik, zaoszczędzający sporo czasu; jednakże smaki, który uzyskuje się pod koniec z różnego rodzaju emulsji bądź sosów przyprawowych na pewno nie są w stanie zastąpić tego, co wydobędą z mięsa tylko własnoręcznie dobrane produkty.
Mięso surowe i mięso w marynacie
Trudnimy się w sztuce prawdziwego mięsa, a by uczynić kulinaria czymś, co faktycznie powoduje emocje, jak w ma się to w przypadku oglądania różnego rodzaju dzieł malarskich albo podczas czytania wspaniałych opowieści literackich musimy przywiązywać wagę do jakości wysyłanych przez nas produktów do Państwa domów.
Aby uczynić to z odpowiednią starannością, dobieramy do różnych typów składniki, które najlepiej skomponują się z wybranym mięsem. Nasza oferta zawiera wiele ciekawych potraw, które na pewno umilą ciężki dzień albo wzbogacą przyjęcie ze znajomymi, dzięki naszemu doświadczeniu.
Zobacz na: https://szledaki.pl/kategoria/na-grilla/